Temettü yatırımcılığının sonuna mı geldik?


Borsada işlem gören şirketlere yatırım yapanlar 4 milyon kişiyi aştı. Aralarında profesyonel olarak bu işi yapanlar da var, portföyleri büyük ancak bunların sayıları az. Esas kitle %98-99 amatör.  

Bu sayı borsa düşünce %8-10 azalıyor, borsa ralli dönemine girince yani haftalar boyu yükselince %15-20 artıyor.  

İlk 1 miyon yatırımcı yıllardır borsada hisselere yatırım yapan insanlar. Bir kısmı “al-sat” yapıyor bir kısmı da “al-tut”. Genelde “al-sat” yapmaktan sıkılanların veya beceremeyenlerin mecburen “al-tut” yatırımcısı oldukları ve burada da düzenli temettü ödeyen, olgunluk dönemini yaşayan büyük şirketleri tercih ettikleri düşünülür. Kendilerine “temettü yatırımcısı” denmesini seviyorlar. Bu guruba son katılanlardan biri de eğlence dünyası şöhreti Gülben Ergen oldu. 

Temettü yatırımcıları bu sene alıştıklarından, beklediklerinden düşük oranda temettü dağıtacağını veya hiç dağıtamayacağını açıklayan şirketlerden kötü haber almaya başlamıştı lakin geçen perşembe günü gelen duyuru yıktı geçti. Temettü yatırımcılarının bir numaralı tercihi Ereğli Demir Çelik (borsa kodu EREGL) bu sene temettü dağıtmayacağını onun yerine daha önceden açıkladığı hisse geri alım programına ağırlık vereceğini açıkladı. Nedeni olarak çelik sektörünün pek parlak olmayan halinden tutun da yapılacak yeni yatırımlara kaynak ayırmaya kadar bir çok şey sayılabilir. Bence çoğu büyük olgun şirketlerde gördüğümüz enflasyon karlarının nakit akışlarına yansımaması sendromu da vardır nedenler arasında.

Şirketler sırf kar ettikleri için değil yarattıkları nakti yatıracak, yaptığına değecek yatırımlar bulamıyorsa, kapattığına değecek yüksek tutar veya maliyette borçları yoksa bu nakti ortaklarına aktarmalıdır der kapitalizmin el kitabı.  

Şirketler bu aktarımı üç şekilde yapabilirler. Temettü dağıtabilirler. Sermaye azaltabilirler. Hisselerini geri alabilirler.

Temettü de hisse geri alımı da yatırımcıya değer katar, şirkete doğrudan bir değer katmaz, endirekt faydaları olabilir.  

En zoru, en pahalısı, en katısı sermaye azaltımıdır. Uğraştığınıza değmez. 

Temettü en yaygınıdır ancak en yapışkan olanıdır. Bir kaç sene yapmaya görün elli sene beklenti yaratırsınız yatırımcıda. Elli sene temettü dağıttıktan sonra bir sene dağıtmayın, dillere düşersiniz. Vergi yükü de cabası.

En esneği hisse geri alımıdır. İstediğiniz gün yapabilirsiniz, istediğiniz tutarda yapabilirsiniz. Arkasından 3 sene yapmasanız “kimse niye yapmıyorsun” demez. Artık vergi açısından da en avantajlısı hisse geri alımı.  

Amerika’da 40 yıldır yapılıyor ve bu zaman zarfında artan oranlarda temettünün yerini aldı. Bizde de öyle olacaktır. 

Temettü yatırımcılığının ışıkları Gülben Ergen içeri girdikten 6 ay sonra sönmese de parlaklığını yitirmiş oldu.

Yorum bırakın