Yetenekli profesyonel bulamamaktan şikayet edenlere sihirli çözüm önerim.


Kalifiye eleman sıkıntısı son safhada. 
Sanayide krediye erişim sorununu aşan şirketler bunu aşamadıklarını söylüyorlar. 

Bir grup sanayici için bir çalışma yaptım.

3 aşamalı bir çözüm bu. 

Birinci aşaması, “ürünleri ile müşteriye değer katan, faaliyetleri ile toplumda etkin ve sürdürülebilirliği önemseyen” bir şirket olmak. “Kim niçin sizinle çalışsın” sorusuna ikna edici bir cevap verebilmek. 

İkinci aşaması, ihtiyacı azaltmak. Mesela, yeniden ve sıfırdan “değer bazlı” bir organizasyon” yapmak, “bu işi iyi yapmak için kadromda bu kadar kutuya ihtiyaç var mı, bu kutulardan hangisi değer yaratıyor, hangisi olmasa eksikliği fark edilmez” diye sorarak ihtiyacı azaltmak. Mesela, otomasyon ile manuel işleri azaltmak. Mesela, süreçleri dış kaynağa yönelterek ihtiyacı azaltmak. Mesela bazı pozisyonlarda proje bazlı veya yarı zamanlı olarak bağımsız profesyonellerle (freelancer) çalışmak.

Üçüncü aşama ise “havuzu genişletmek”. Mesela uzaktan çalışma konusunda mevcut kuralınız ne ise onu biraz daha genişletmek. Mesela diploma bazlı değil beceri bazlı alım yapmak. Mesela “kadın dostu” iş yeri olmak. Mesela “göçmen dostu” iş yeri olmak. Mesela okullar ile işbirliği yapmak. Mesela mevcut çalışanlarınızı yeni beceriler kazanmaları için sürekli eğitmek. 

Umarım işinize yaramıştır. Mucize bekleyenlere tavsiyem, bugünden bunları yapmaya başlarsanız, mucize seneye sizde.

Sunumu görmek isteyenler için slideshare’e koydum.
https://lnkd.in/di7Yh8k6

Yetenekli profesyonel bulamamaktan şikayet edenlere sihirli çözüm önerim.” üzerine 2 yorum

  1. Gürhan Korkut

    Sevgili Hilmi, tespitlerin harika…!🤝 Ben de telefonumu her zaman yanımda bulunduruyor ve “proje bazlı veya yarı zamanlı olarak bağımsız profesyonellerle (freelancer) çalışmak isteyeceklerin benim gibileri (seasoned professional) aramasını bekliyorum.🤗

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın