İş dünyası için 2023 kehanetlerim


Rus devlet adamı Medvedev twitter’da yayınladığı kehanetleri ile “kehanetçilik”sektörünün dibine bombayı koydu ama ben yine de 2023’de iş dünyamız hakkındaki 10 kehanetimi sizlerle paylaşmak istedim.

  1. Dünyanın büyük pazarlarında resesyon bekleniyor yine de bizde 10 şirketten en az 8’i kurdukları ödül ve prim sistemi ile yöneticilerini büyümeye ve kısa vadeli hedeflere doğru motive edecek. Onlar da bu hedefleri tutturmak için negatif yatırımlar yapmaktan çekinmeyecek. 
  2. 10 sektörden 8’inde sadece büyüme değil, pazar paylarını artırmak, rakiplerden pazar payı almak üzere bütçeler, planlar ve hatta çılgın harcamalar yapılacak. “Belli bir ölçeği yakaladıktan sonra pazar payı için para yakmaya gerek yok” diyenlere kulak asılmayacak. 
  3. Pazar payı kavgasının devam ettiği bu sektörlerdeki 10 şirketten 8’i müşterinin önemli bir sorununu çözecek, hayatını basitleştirecek, erişimini kolaylaştıracak bir inovasyon bulamadığı -bulsa da uygulayamadığı- ve müşterinin niye kendilerini tercih ettiğini de, niye rakiplerini tercih ettiğini de bilmediği için çareyi fiyat savaşlarında ve bitmeyen kampanyalarda bulacak. 
  4. 10 şirketten 8’i serbest nakit akışlarını artıramayacak. Maliyet artışlarını fiyatına yansıtamayanlar ile işletme sermayesi artışına dur diyemeyenlere bu sene kredi faizlerini karşılayamayanlar katılacak. 
  5. Maliyetlerini düşürmek isteyen 10 şirketten en az 8’i hammadde, enerji değil iş gücü maliyetlerine odaklanacak. Değer yaratmayan faaliyetlerden vazgeçmeyi düşünmeyecek.
  6. 10 şirketten 8’i hissedarlarına sürdürülebilir değer yaratmayacak. Yaptıkları harcamalar ve yatırımlar pozitif getirisi olan yatırımlar değil “dostlar alışverişte görsün” kategorisinden olacak. “Keşke parayı eurobond’a yatırsaydık” diyenler çoğunlukla haklı çıkacak.
  7. 10 şirketten en az 8’i “bugün olsa bu işi kurar mıydık? Burada mı kurardık? Sıfırdan kursak iş modelimiz bu mu olurdu? Organizasyon şemamız yine böyle mi olurdu? Bu kadar kutuya pozisyona gerek olur muydu? Ödül/prim sistemimiz bu mu olurdu?” diye sormayacak. 
  8. 10 start-up’tan en az 8’i ölçeklendirme sıkıntılarını aşamayacak ve “ne diye aldık şu yatırımı” diye hayıflanacak. 
  9. 10’dan fazla oyuncu olan sektörlerde 10 şirketten en az biri piyasadan çekilecek. 3’ü bunu fark etmeyecek bile. 3’ü sevinecek. 3’ü de “bu gidişle seneye sıra bizde” diyerek karalar bağlayacak.
  10. 10 yeni projeden 8’i öngördüğünüzün iki katı zaman alacak, iki katı para yiyecek, beklentilerin ancak yarısını karşılayacak.

Sizin öngörüleriniz, kehanetleriniz neler 2023 için?

İş dünyası için 2023 kehanetlerim” üzerine bir yorum

  1. Narman

    Bu kehanetler bana “tarih, tekerrürden ibarettir.” sözünü hatırlattı. Keşke ibret (ders) alınsa da bu kehanetler tutmasa!

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın